Japan NewsMon 15
The richness of Japanese could be reduced to a local language
Rest in Peace Japanese?
This site was closed in 2012.
Thank you very much for your readership.
Visit DUITS.co to see the current projects of Kjeld Duits.
Society
iKjeld.com » News » » Japans economisch stelsel kraakt onder wereldcrisis

Japans economisch stelsel kraakt onder wereldcrisis

Een Japanse vakbond demonstreerde afgelopen week voor de poort van een grote Canon-fabriek in zuidelijk Japan. De camera-producent zette 1.100 werknemers op straat. Dezelfde dag kondigde Sony aan dat het 16.000 werknemers de deur gaat wijzen. Voor vele Japanse werknemers, nog gewend aan het idee van lifetime-employment, komt het nieuws als een donderslag.


Wednesday December 17, 2008
A homeless man sells the Big Issue on the streets of Osaka
“Ik was sprakeloos,” zei één van de Canon-werknemers in een gesprek met de buitenlandse pers. “Het voelde alsof ik een doodvonnis had ontvangen.”

Hij en zijn bedrijf zijn geen uitzonderingen. De onverwacht snelle keldering van de Japanse economie de afgelopen weken, brengt nu dagelijks een nieuwe lijst van bedrijven met weredlberoemde namen die werknemers op straat zetten. Vaak komen vele duizenden tergelijkertijd op straat te staan.

Voor Japan is dit een nieuwe ervaring. Voor de werknemers zelf is het een regelrechte ramp. Ze verliezen niet enkel een job. Veel grote Japanse bedrijven voorzien hun werknemers doorgaans ook van behuizing. Vrijwel altijd voor een habbekrats. Japanse werknemers verliezen dus niet enkel hun baan, maar ineens ook het dak boven hun hoofd.

Het komt nog harder aan omdat elke Japanner opgegroeid is met het idee van lifetime-employment. Dit was weliswaar altijd voornamelijk voor vaste werknemers bij Japan’s grootste bedrijven, maar de verwachting van lifetime-employment is er desondanks bij de meeste Japanners diep ingebakken. Ouders geven al tientallen jaren een fortuin uit om hun kinderen naar de beste scholen te sturen die ze zich kunnen veroorloven. Ze gaan ook jarenlang elke avond naar een bijschool. Allemaal voor een job bij Sony, Toyota, NEC, of één van de vele andere economische giganten van Japan.

Die enorme investering in geld en tijd was het doorgaans waard. Zelfs na het uiteenbarsten van de Japanse economische zeepbel in 1990, bleef het befaamde Japanse lifetime-employmentsysteem bestaan. Lifetime-employment ligt duidelijk diep ingesloten in de Japanse psyche, het managementstelsel en het economisch systeem.

Tijdens de jaren negentig onderging de Japanse economie echter een stille revolutie waarvan de spoken nu heel plotseling heftig beginnen te dansen. Sinds 1990 zijn vaste werknemers die met pensioen gingen vaak vervangen door tijdelijke en korte-contract werknemers. Er zijn nu 17 miljoen van hen, liefst 30 procent van alle werknemers in Japan. Ze krijgen doorgaans 40 procent minder betaald dan vaste werknemers en zijn ook niet beschermd door pensioens-, ziekte- en werkloosheidsverzekeringen.

Japan heeft nu twee economische systemen: een systeem voor werknemers met lifetime-employment, en een voor wat in feite dagloners zijn. Japanse bedrijven hebben daarmee de poten onder het Japans economisch en sociaal stelsel weggezaagd.

“De donkere kant van de veranderingen in de arbeidsmarkt begint nu heel duidelijk te worden,” zegt Makoto Yuasa, hoofd van een organisatie die armen helpt, in een interview met de Amerikaanse financieële nieuwsorganisatie Bloomberg. “Het opvangnet was altijd heel zwak vanwege het idee dat bedrijven voor hun werknemers zouden zorgen. Dat gebeurt niet meer.”

Plotseling moet een heel nieuw sociaal stelsel opgebouwd worden in Japan. Bedrijven nemen de kosten van een recessie niet meer op hun schouders door mensen werkzaam te houden die zij niet nodig hadden. Die kosten moeten nu door de maatschappij gedragen worden.

Met een vloedgolf van werklozen en daklozen in het vooruitzicht, is de Japanse overheid wanhopig begonnen om maatregelen te treffen. Vrijdag kondigde Japanse Premier Aso een nieuw stimuleringspakket aan met een waarde van 187,8 miljard euro. Bijna de helft van dit bedrag moet gebruikt worden om ontslagen werknemers te helpen, onder anderen door subsidies te geven aan bedrijven die hun werknemers in hun bedrijfshuisvesting laten blijven wonen.

Het lijkt erg op brandje blussen. De stucturele problemen blijven bestaan.

Ads

Related information

Comments

Reply

Required

Link Styling